2011. június 11., szombat

  Felhívás!!!
Belinda blogjában találtam a következőket, és gondoltam, kiteszem ide is, hátha...

"Biztosan hallottatok a médiából a zöldségtermelés körében kialakult hisztérikus helyzetről, ami egy egész ágazat ellehetetlenítését jelenti.
Konkrétan: Méhkerék Békés megyében, a román határ mellett található zsákfalu, melynek lakói a 70-es években uborkatermesztésbe fogtak. Jelenleg úgy áll, hogy a falu 1/3-a termelő, 2/3-a napszámos. Vagyis mindenki ebből él. Vagy csak élne, hiszen egyszerre lett mindenki munkanélküli. Ez se jó megfogalmazás, mert a munka megmaradt, csak a termelt uborkát nem veszik át a felvásárlók, mert visszaesett a zöldségfogyasztás a németországi uborkahiszti miatt.
Szóval ott tartunk, hogy napi 500 mázsa feletti mennyiség megy a szemétbe, s a bevételkiesés miatt egyre több termelő "húzza le a rolót".
A tegnapi elnökségin merült fel, hogy próbáljunk segíteni. Mi nagycsaládosok, nagyfogyasztóként érdemi mennyiséget tudnánk megvenni közvetlenül a termelőktől olyan áron, ami szokványosnak csupán töredéke, de a termelőket helyzetben tarthatja.
Egyeztetés alapján a következő ajánlatot kaptuk:
Tetszőleges mennyiségű friss uborka 10 kg-os tasakos kiszerelésben: 50 Ft/kg. (A TESCO-ban 69 Ft/db az ára, tehát kb. a 4-szerese, és nem a legfrissebb.) A szállítási költség, amennyiben kéritek, 70 Ft/km, mely a visszautat is magába foglalja, tehát a szokásos tarifa feléért viszik házhoz az ubit.
Egy ötlet: próbáljatok ingyen fuvart keríteni vállalkozóktól, önkormányzattól, cserébe felajánlva részükre is az olcsó terméket.
Ha létezik empátia és szolidaritás, meg kell mozdulnia az embereknek. Fogjunk össze, és segítsünk bajba jutott embertársainkon. A NOE elnökségének jóváhagyásával biztatlak titeket erre.
A méhkeréki kapcsolattartó Borszéki Benjámin. E-mail címe borszekibenjamin@freemail.hu  Telefonszáma: 70/396-9665"
Vári Feri

Nincsenek megjegyzések: